Saha çalışmalarına Altınordu ilçesinde devam eden Ar-ge ekibimiz Ordu'nun değerleri "kültürel hazinelerimiz"e dikkat çekmek, şehrin sanat ve medeniyetini yansıtan simaları tanıtmak için "Ahmet Özdemir Klarnet Atölyesi"ni ziyaret etti.
Ordu'nun Bayadı Köyü'nden Türkiye'ye ve oradan dünyaya açılan klarnet ustası Ahmet Özdemir'in (D.1932 -Ö.2014) sanatı üzerine torunları Erman Özdemir, Eren Özdemir ve Ege Özdemir ile söyleşi gerçekleştiren ekibimiz dede mirasından dünya markasına yürünen yolculukta sanatçının ömrü boyunca bir "kültür elçisi" olarak hizmet ettiğini gözlemledi. 2010 yılında "Ordu İlinin Ahisi" seçilen Ahmet Özdemir, etrafında halkalanan herkese ve bilhassa ailesine zanaatinin inceliklerini bir ahi diliyle sabır, sebat ve sevgi disiplini ile aktarmıştır. Dedelerinden aşk ile el alan torunları onun izinde yürümekte, hem icra hem de klarnet yapımında ustaya saygıyla yol almaktadır.
Söyleşimiz bu sanatkârların icra ettiği klarnet taksimi ve yöremize mahsus türküler eşliğinde klarnet yapımından kareler, Türk müziği ile klarnetin ilişkisi, Ahilik kültürünün müzikal eğitim ve meslek ahlakı üzerine etkileri, bu zanaatin torna, tesviye, kuyumculuk gibi pek çok işçiliği barındıran çok yönlülüğü üzerine paylaşımlarla devam etti.
"Yapılamayanı yapmak" azmi ile insan sesine yakınlığıyla bilinen klarnette en mükemmel sesi yakalamak için azimle çalışan, yeteneğini farklı zanaat dallarıyla zenginleştiren, bilgi ve tecrübelerini paylaşarak çoğaltan ustamız Ahmet Özdemir kültürel yolculuğumuzun mihenk taşlarındandır. Enstitümüz bu sanâtkarların izinde geçmişten geleceğe köprüler kurmaya devam edecektir.