• (452) 223 2352
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORDU / ALTINORDU Ordu Olgunlaşma Enstitüsü Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Projelerimiz

PROJELERİMİZ

2 15.12.2024 492

Yürütmekte Olduğumuz Projeler

Kurumumuz bünyesinde iki tanesi kurumsal, bir tanesi bölgesel ve bir tanesi ulusal proje olmak üzere toplam dört proje bulunmaktadır.

 

KURUMSAL PROJELERİMİZ


Çıtıman’ın Yankısı

Projenin amacı

 Tüm dünyada etkisi hızla artan küresel ısınma, doğal kaynakların günden güne tükenmesi, enerji ve hammadde krizi, hava, su, toprak kirliliği ve daha nice sebepler sürdürülebilirliği, çevre dostu alışkanlıklar benimsemeyi kaçınılmaz kılıyor ve mümkün olduğunca acil adımların atılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu doğrultuda bölgemizde yetiştir ilen mısır bitkisi ile ileri dönüşüm çalışmaları gerçekleştirerek mısır bitkisin kullanım alanlarını genişletip, sürdürebilirliğe katkı sağlamak. Ayrıca mısır ile yapılan tariflerin araştırılarak kayıt altına alınması. Bahar ve yaz aylarında bu tariflerle yapılacak olan yiyeceklerin sunulacağı ve satışının yapılacağı bir festival düzenlenmesi böylece Ordu özelinde Karadeniz Bölgesine ait geleneksel mısır yiyeceklerinin daha fazla insan tarafından tanınmasını sağlamak. Genç kuşakların zengin kültürümüzü tanımalarını sağlamak, geleneksel mısır yiyeceklerinin tariflerini kayıt altına alarak kalıcı olmasını sağlamak ve nesilden nesile aktarmak.

Projenin Kapsamı

           Ordu ili ve çevresi kültürel ve geleneksel unsurlar ile tarifler.

Projenin Hedef Kitlesi

                Sanatsal çalışmalara ve yiyecek-içecek hizmet alanlarına ilgi duyan kişilerile kurum ve kuruluşlar. Ordu ve Giresun illerinde yaşayan her yaştan insanlar.

Projenin Özeti

                Karadeniz Bölgesi’nde kitlesel olarak üretilen ve Karadeniz halkı tarafından yaygın olarak kullanılan mısır bitkisinin kabukları ve koçanları ile Enstitümüz alanı içerisinde dönüşüm ve üretim yapılacaktır. Yapılacak olan üretimde tasarım bölümünün yapacağı tasarımlar doğrultusunda, dokuma ve el sanatları alanları da tasarlanan motif ve objelerle üretime dahil edilecektir. Ayrıca enstitümüzün araştırma bölümü Ordu ilinde bulunan geleneksel mısır yiyeceği tariflerini, bölgede yapılan, tüketilen, yemekleri gerek sahada gerekse literatür taraması ile araştıracaktır. Elde edilen veriler kayıt altına alınarak üretim malzemelerinin sunulacağı ve satışının yapılacağı bir festival düzenlenecektir. Yemek tarifleri kayıt altına alınarak bölgeye ait geleneksel yemeklerin daha fazla insan tarafından tanınması sağlanacaktır. 

Proje Çıktıları

 Mısır kabuklarına modern bir form kazandırıp, ileri dönüşüm desteklenip ve kültürel açıdan önemine değinilerek farkındalık oluşturması sağlanacaktır. Tasarım bölümünün yapacağı tasarımlar doğrultusunda, dokuma ve el sanatları alanlarında tasarlanan motiflerin, objelerin modern ve inovatif tasarımlara entegre edilmesiyle sanatsal ve endüstriyel gelişime katkıda bulunulacaktır. (2 adet dekoratif paspas, 2 adet tasarım stor perde ile 8 parçalık inovatif yaklaşımlı dekoratif ürün ve el yapımı takı üretimi yapılacaktır. Proje kapsamında oluşturulacak 1 dijital katalog ve fiziksel arşivler araştırmacılar ve tasarımcılar için önemli bir kaynak oluşturacaktır. Yeni ürünlerin pazarlanması ile ekonomik katkı sağlanacaktır.

 

 

Geçmişten Günümüze Hapsamana 

Projenin Amacı

               Gölköy ilçesinde bulunan 2009 yılında tabiat parkı olarak tescillenen Ulugöl’deki bitki ve hayvan türlerindenesinlenerek motif ve desenlerine yaşatılabilir modern bir form kazandırma. İlçe genelinde yapılan geleneksel yemeklerin araştırılması ve kayıt altına alınması. Daha fazla insan tarafından tanınmasını sağlamak. Karadeniz Bölgesine ait endemik, kültürel, geleneksel ürünlerin ve Ordu Gölköy özelinde Karadeniz Bölgesine ait geleneksel yemeklerin daha fazla insan tarafından tanınmasına, kalıcı olmasına katkı sağlamak.

Projenin Kapsamı

              Ulugöl’deki bitki ve hayvan türleri.

Projenin Hedef Kitlesi

              El sanatlarına ve genel anlamda sanatsal çalışmalara ilgi duyan kişilerile kurum ve kuruluşlar Ordu, Giresun ilinde yaşayan her yaştan insanlar.

Projenin Özeti

              Gölköy İlçesinde bulunan Ulugöl’deki endemik bitki ve hayvanlar, o bölgede üretilen, halen kullanılan ve unutulmaya yüz tutmuş eserler ile Gölköy ilçesinde yapılan geleneksel yemekler, gerek sahada gerekse literatür taraması ile araştırılacaktır. Elde edilen veriler kayıt altına alınarak üretim malzemelerinin sunulacağı ve satışının yapılacağı bir festival düzenlenecektir. Ordu özelinde Karadeniz Bölgesine ait endemik bitkiler, hayvanlar ve bölgeye ait geleneksel el sanatları işlenecek ve dekoratif ürünler oluşturulacaktır.  Proje kapsamında gerçekleştirilecek tüm faaliyetler fotoğraf ve video ile kayıt altına alınacak ve proje çıktısı ürünler fotoğraflanarak enstitü arşivine dahil edilecektir.

Projenin Çıktıları

             Gölköy kilimi ve Gölköy kolanı motiflerinin belgelenmesi ve tanıtılmasıyla bu kültürel mirasın korunması sağlanacaktır. Geleneksel motiflerin modern ve inovatif tasarımlara entegre edilmesiyle sanatsal ve endüstriyel gelişime katkıda bulunacaktır. Tespit edilen motifler, tasarımcıların yapacağı tasarımlarla, asılları korunarak kıyafet ve yazmaların üzerine işlenecek; bu sayede yeni nesle kültürel aktarımı sağlanacaktır. (1adet Kilim, 5 adet geleneksel Gölköy kolanı ile 5 parçalık inovatif yaklaşımlı dokuma dekoratif ürün üretimi yapılacaktır.) 1 dijital katalog ve fiziksel arşivler araştırmacılar ve tasarımcılar için önemli bir kaynak oluşturacaktır. Yeni ürünlerin pazarlanması ile ekonomik katkı sağlanacaktır. 

              Gölköy’e ait yöresel yemekler araştırılarak tarifleri ve görsellerini içeren bir katalog hazırlanacak ve yemeklerin sunumunun yapılacağı bir festival düzenlenecektir. Proje kapsamında oluşturulacak.

 

BÖLGESEL PROJELERİMİZ


Türk İğnesinin İzi Yöresel Nakışlar

Temanın Amacı

             Tabiattaki ve hayallerdeki şekillerin nakış ile bireylerin hayatına renk katması, özellikle bireylerin düşünce ve duygularının ürün haline getirilmesindeki en etkin dillerden birisi de nakıştır. Nakış Türk kültürünün zenginliğini ve el sanatlarının inceliğini yansıtır her biri kendi içinde bölgesel farklılıkları özgün teknikler barındırmaktadır.

             Ülkemizin dört bir yanındaki geçmişten günümüze kadar çeyiz kültürümüzde, süslemelerde, ev tekstili, giyim kuşam gibi alanlardaki Türk iğnesinin izleri nakışların zaman içindeki derlenip, geliştirilerek modernize edilmesiyle kültürel hafızamızın kayıt altına alınarak paylaşılması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik eğitim ve etkinlikler yapılması amaçlanmaktadır.

Tema Kapsamı

              31 ilde bulunan 32 Olgunlaşma Enstitüsünün aynı alandaki ortak çalışmalarını kapsamaktadır. Yedi bölgemizdeki geleneksel el nakışları ve makine nakışları ile sınırlıdır. Müzelerde bulunan eserlerin replikaları, bu eserlerden yararlanılarak oluşturulan tasarımlarla üretilen ürünler, örtüler, ev ve mutfak tekstili, giyim, takı ve aksesuarları kapsamaktadır.

Hedef Kitlesi

              Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, geleneksel Türk sanatlarına ilgi duyan bireyler, akademisyenler, araştırmacılar, ressamlar, üniversite öğrencileri, özel sektör temsilcileri, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenciler ile görev yapan idareci, öğretmenler.

Projenin Amacı

              Türk İğnesinin İzi Yöresel Nakışlar temasında, ülkemizin zenginliklerinden ve kültürümüzün vazgeçilmez unsurlarından olan nakışın unutulmamasının sağlanması, bu değerin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Yapılacak olan Ar-Ge çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkartılan eserlerin replikaları yapılacak, bu eserlerden yararlanılarak oluşturulan tasarımlarla üretilen örtü, ev ve mutfak tekstili, giyim, takı ve aksesuarlar koleksiyon haline getirilecek ve ulusal/uluslararası platformlarda tanıtımı yapılacaktır. Hedef kitlenin ilgilisini çekebilecek seviyede atölye çalışmaları ve eğitimler gerçekleştirilecektir. Ayrıca yapılacak olan etkinliklerle bu tema kapsamda üretilen ürün ve eserlerin dijital teknoloji alt yapısı ile arşivlenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. 

Proje Çıktısı

               Tema kapsamında proje döneminde el nakışı, makine nakışı, iğne oyası, giyim, yiyecek içecek, lületaşı, cam, seramik , el sanatları ve tezhip atölyelerinde yapılacak olan  toplamda 250 özgün eser hazırlanacaktır. Bu ürünlerin %50 sinden fazlası el nakışı , makine nakışı ve iğne oyası atölyelerinde hazırlanacak olan örtüler, ev ve mutfak tekstili ürünleri olacaktır. Bunların sonucunda dijital / interaktif katalog oluşturulacaktır. 

 

ULUSAL PROJELERİMİZ


Ata Topraklarından Anadolu’ya Türk Mutfağı

Temanın Amacı

             Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Türk mutfak kültürünün tarihsel sürecini araştırarak; Türk mutfak kültürü ve tarihi, Türk mutfak mimarisi, yazılı ve dijital gastronomi çalışmaları, Türk mutfak tekstili, Türk mutfağı envanteri, geleneksel yemekler ve sofra sunumları, Coğrafi işaretli yemekler, Türk sofra kültürü ve adabı, Türk mutfak kültürünün sözlü gelenekteki yansımaları, coğrafi işaretli yemekler ve Türk dünyası mutfakları başlıkları ile kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunacak Olgunlaşma Enstitülerinin vizyonuna yakışır yazılı kaynak oluşturmak amaçlanmaktadır.

Temanın Kitlesi

             Olgunlaşma Enstitüleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri - Millî Eğitim Bakanlığına bağlı liseler - Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencileri - Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencileri - Üniversite öğrencileri - Türk mutfağı araştırmacıları - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları - Kültür tarihçileri, akademisyen ve araştırmacılar, sanat ve eğitim camiası, gastronomi ve mutfak sanatları, aşçılık alanlarında eğitim alan öğrenciler ve bu alanda çalışmak isteyen şefler, sektör temsilcileri, toplumun her kesiminden yetişkinler, çocuklar, gençler. - Ayrıca, projenin tanıtım faaliyet ve organizasyonları ile yurt içinde kültür, sanat hizmeti faaliyetlerinde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları; fuarlarını, özel/tüzel organizasyonlarını kapsamaktadır.

Projenin Özeti

             Türk mutfağı kültürüne ilişkin yapılacak çalışmalar ile kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunulacak ve gelecek nesillere aktarım sağlanacaktır. Selçukludan günümüze kadar olan Türk mutfağı mimarisinden, sofra kültürüne, yemek tariflerinden sunum detaylarına kadar arge, tasarım, üretim ve tanıtım faaliyetleri yapılacaktır.

Projenin Çıktısı

             İlimizin mutfak kültürünü konu edinen ve tema kapsamı bölümünde belirlenen başlıkları içeren ve hazırladığımız sunum tabaklarının görsellerinin de olduğu yazılı kaynak hazırlanarak tadımlı bir sergiyle yazılı kaynağın tanıtımı yapılacak.  


Geleneksel ve Sanatsal İfadeyle iklim Değişikliği

Temanın Amacı        

            İklim krizi, insan faaliyetlerinin atmosferdeki sera gazı birikimine yol açarak dünya ikliminde önemli ve hızlı değişikliklere neden olduğu bir durumdur. Küresel ısınmanın etkileri oldukça geniş kapsamlıdır. Fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma, sanayi ve tarım bu etkilerin başında gelir.

İklim krizinin yaşanmasının olumsuz sonuçları: kasırgalar, seller, kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları, tarımsal verimliliğin azalarak gıda güvenliğini tehlikeye sokması ve su kaynaklarının azalmasıdır. Sergimizin amacı, iklim krizine dikkat çekerek bilinçlendirmeyi hedeflemektedir.

Projenin Özeti

           Çeşitli ev eşyası, kişisel eşya ve cihazlar artık belli sürede kullanılabilir olarak üretiliyor. Bütün bu atıklar dünyayı tehdit eden çöp yığınlarına dönüşüyor. Yaşadığımız iklim krizi bu sorunun en büyük göstergesi. Bizler de bir farkındalık yaratabilmek için Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak yaşadığımız dünyayı tehdit eden unsurlara dikkat çekmeye çalıştık.Bilindiği gibi dönüşüm eylemi iki türlü gerçekleşiyor; geri dönüşüm (RECYCLE) ve ileri dönüşüm (UPCYCLE)... Recycle kullanılıp atılan eşyaların işlenip tekrar kullanıma sokularak yeni işlev ile hayatına devam etmesidir. 

Projenin Çıktısı     

         Projeye katılan Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Olgunlaşma Enstitülerinin bu kapsamda hazırlamış oldukları çalışmalar Erkan DOĞANAY küratörlüğünde bir düzenleme ile CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI Sergi Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde sergilenecek. Sergi tarihleri sürecinde ve konu kapsamında Türkiye genelinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden her enstitü kendi şehrinde “ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” üzerine söyleşi programları hazırlayacaklar. Ayrıca sergi alanında çeşitli atölye çalışmaları ve workshoplar yapılacak.

 

İLGİLİ İÇERİKLER

PROJELERİMİZ

15-12-2024
Devamı >>
Etiketler :
ORDU OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Zaferimilli Mahallesi. Ara Sk. No21 İç Kapı No1 Altınordu / Ordu

Telefon
(0452) 223 23 52


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.